MÚSICA TRADICIONAL

La música tradicional a Barcelona és de gran importància. Així com no hi ha festa popular que no tingui la seva actuació castellera o sardanista, així com una desfilada de gegants, capgrossos o bestiari, tampoc hi ha festa que no gaudeixi de grups de grallers, tabalers, flabiolaires o ministrils.

Actualment a la ciutat és impossible comptar el nombre de grups de música tradicional i popular que hi trobem. En són molts i molts, i la majoria d’ells d’una gran qualitat. Cada any més, s’ha anat notant com puja el nivell dels grallers, flabiolaires, tabalers,… que animen les nostres festes.

És per aquest motiu que la Coordinadora de Geganters de Barcelona, té entre els seus projectes la protecció d’aquests grups com a element imprescindible en les cercaviles, balls i passades de gegants que es celebren a la ciutat. Sense anar més lluny, cada any es proposa a les colles barcelonines la creació de balls de gegants, gegantons i de capgrossos que es podran lluir en dues ocasions; per la Ballada i Trobada de Gegantons de Barcelona, enmarcada dins de Les Festes de Santa Eulàlia i per la Mostra de Balls de Gegants que es celebra pel Matí Gegant de les Festes de la Mercè, ambdues en un marc incomparable, la Plaça Sant Jaume.

També en el marc de les Festes de la Mercè, la Coordinadora organitza el Concert de Música Tradicional (dins de la Mostra de Gegants de Barcelona que es fa a la Casa de Caritat) en el qual ja hi han participat grups com els “Ganxets, grallers del Baix Camp”, “Metralla”, “Espremulls, Cobla Antiga”, els grallers “Els Quatre Vents”, la cobla de flabiolaires “Els Perdigots” o “Els Grallers de l’Armilla”.

També cal remarcar que els gegants de la Ciutat, que estan cedits a la Coordinadora, han anat acompanyats per un munt de grups de tots els estils i formes com ara els Ministrils del Camí Ral, “Ganxets, grallers del Baix Camp”, els “Grallers Els Quatre Vents”, els “Músics del Seguici de l’Arboç”, el grup de grallers “Beethoven”, el flabiolaire David Puertas, els “Grallaires de Sarrià”, els grallers “En Clau Tradicional”, els “GRALLACS” o els Grallers “La Pessigolla”. Tot i que en l’actualitat són ballats amb la música de la Cobla de Flabiolaires “Els Perdigots”, que s’han dedicat a recuperar, amb molt d’èxit i encert, moltes de les antigues tonades que ballaven els nostres gegants. A més a més, popular s’està fent la “Contradansa dels Gegants de Barcelona”, una antiga melodia que només es tocava pel Corpus per acompanyar als nostres gegants i que, s’està fent tradicional que sigui la peça amb la que comencin i finalitzin les cercaviles i passades dels nostres gegants.

Com veieu, a Barcelona hi ha música de tots els colors i estils, però sempre tradicional i festiva.

CD ARA BALLEN ELS GEGANTS DE BARCELONA

La Coordinadora ha confeccionat un CD amb les músiques dels diferents gegants de la Ciutat de Barcelona.
Aquest CD ha estat elaborat en col·laboració amb “els Ganxets” de Reus.

La col·laboració entre la Coordinadora de Geganters de Barcelona i Ganxets ja ve de lluny. Són innombrables les ocasions en què hem pogut sentir els Ganxets acompanyant els nostres gegants, els Gegants de la Ciutat de Barcelona, i són nombrosos també els concerts que hem organitzat conjuntament, ja sigui dins l’àmbit de les Festes de la Mercè o de les Festes de Santa Eulàlia.

Fruit d’una d’aquestes col·laboracions, el concert de la Mercè de l’any 2004, va sorgir la idea que finalment hem pogut reproduir en aquest disc. Ganxets i Coordinadora hem volgut fer un disc amb les músiques de les diferents parelles de gegants de la ciutat de Barcelona.
Però no hem volgut reproduir la música que sentim habitualment al carrer, sinó que hem volgut oferir una proposta diferent, que esdevingui un disc d’estudi per escoltar atentament i que estem segurs no us deixarà indiferents.

És el llegat que, amb motiu del 20è aniversari, des de la Coordinadora de Geganters de Barcelona, hem volgut fer al món dels gegants.

Els músics que han interpretat les peces d’aquest CD són:

  • Gralles dolces: Daniel Carbonell i Maria Boixadera.
  • Gralla baixa: David Gázquez.
  • Timbal de gralla: Pere Olivé.
  • Timbal fondo: Albert Carbonell.

Les peces que podreu trobar són aquestes:

  • Ball dels gegants del Pi (Popular, arranjament de Dani Carbonell).
  • Ball dels gegants del Clot “Clotus i Melis” (Xavier Muixench, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants de Corpus de la Casa de la Caritat (Enric Montsant, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants de Carnaval de la Casa de la Caritat (Daniel Carbonell).
  • Ball dels gegants de Sant Antoni (Davi Puertas, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants de Sarrià (Tomàs Sagué i Camó, adap. David Puertas, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants de Gràcia ‘”Toc de Gràcia’” (Miquel Santin, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants de Santa Maria del Mar (Jordi Fàbregas, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants del Guinardó (Teresa Cuxart, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants de LesCorts (Xavier Muixench, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants del Poble Sec ‘”Giga Gegant’” (Carlos Reig, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants de la Marina (Joan Azorín, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants de la Barceloneta (Antònia Vilas, arranjament de Jordi Fàbregas).
  • Ball dels gegants de la Plaça Nova ‘”Ball de Santa Eulàlia’” (arxiu Amades, adaptació de Carles Mas, Arranjament de Daniel Carbonell).
  • Ball dels gegants de Sant Andreu del Palomar (Enric Montsant, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants de la Sagrada Família (arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants de la Pedrera (Joan Albert Amargós, arranjament de l’Albert Carbonell).
  • Ball dels gegants de la Ciutat (Arxiu Amades, adaptació de Xavier Muixench, arranjament de Daniel Carbonell).
  • Toc de Cloenda (Jordi Fàbregas).