PINACLE DEL TEMPLE GAUDINIÀ

La gegantona Crespinella és propietat de la Coordinadora de Geganters de Barcelona. La geganta, que medeix dos metres i mig i pesa 20 Kg., fou construïda per en Toni Mujal de Cardona en motiu de l’Any Gaudí i apadrinada pel gegant Antoni Gaudí de Riudoms.

La seva estrena tingué lloc el diumenge 22 de Setembre de 2002, a la Gaudifesta celebrada en el marc de les Festes de la Mercè l’any 2002 a la Sagrada Família, ja que la Crespinella representa un pinacle del temple gaudinià.

A la Festa, que fou ben sonada, hi participaren tots els entremesos gaudinians; el drac Gaudiamus del Coll, el gegant Antoni Gaudí de Riudoms i els nans i quatre gegants de la Pedrera. Per animar la festa no hi faltà el Cor del Club Super 3.

Aquell mateix 2002 fou una de les estrelles de la Cavalcada de la Mercè, que es dedicà a l’arquitecte modernista i portava per títol; GAUDÍr Barcelona.

Des de llavors sol participar a les Festes de la Mercè (Mostra de Gegants, Xambanga, Matí Gegant i Cavalcada).

Des del 2003, conjuntament amb la gegantona Laia, la Crespinella fa d’amfitriona de la Trobada de Gegants d’Escola de Catalunya i la seva exposició i de la Ballada de Gegantons, actes celebrats dins les Festes de Santa Eulàlia, Festa Major d’hivern de la Ciutat.

Cada any participa a la festa “Posa’t la Gorra” que s’organitza al Zoo de Barcelona per ajudar als nens que pateixen càncer, conjuntament amb més gegantons i capgrossos barcelonins.

Ha viatjat fins al Festival Internacional de Teatro de Almagro (Ciudad Real), al Carnaval de Niça (França) i a la població de Mistretta (Sicília-Itàlia). Tot i que les sortides de la gegantona són comptades, el 2007 participà a la Trobada de gegantons celebrada en motiu del 10è aniversari del Lloro del 36 del Poblenou. També ha participat en un programa per a una televisió de Califòrnia, l’any 2006 juntament amb més gegantons de la Ciutat. Va sortir en un programa de TV3 l’any 2008. Per la Mercè ha estat exposada durant alguns anys a l’Hotel Meridien.

Per les Festes de Santa Eulàlia del 2010, dins de la III Ballada de Gegantons de Catalunya, el dissabte 13 de febrer estrena nova indumentària, de més estil i qualitat que l’anterior, feta al taller del seu propi constructor, en Toni Mujal de Cardona. La imatge amb la nova vestimenta és la de l’esquerra, mentre que la de la dreta és l’anterior.