Agrupar i coordinar les diverses colles barcelonines

La Coordinadora de Geganters de Barcelona és una entitat sense ànim de lucre nascuda l’any 1983 per omplir el buit que hi havia a l’associacionisme geganter de la ciutat, i per agrupar i coordinar les diverses colles barcelonines. Tot i així, no és fins l’any 1985 que es registra formalment com a entitat.

D’entre totes les activitats que porta a terme la Coordinadora durant l’any volem destacar les que tenen un caràcter periòdic, és a dir, les que realitzem any rera any:

Els Gegants de la Ciutat

Les Festes de la Mercè

Les Festes de Santa Eulàlia

Pràcticament des de la creació de la Coordinadora, l’Ajuntament de Barcelona ens va encomanar la gestió dels Gegants de la Ciutat, convertint-se aquesta responsabilitat en un dels nostres principals motius d’orgull.

L’organització de les Festes de la Mercè constitueix el punt àlgid de la nostra activitat anual. Una sèrie d’activitats organitzades conjuntament amb l’Institut de Cultura de Barcelona i que tenen als gegants com a eix de la festa:

La Mostra de Gegants de Barcelona

El Concert de Música Tradicional

La Xambanga

El Matí de Festa Major; Matinades de Grallers i el Matí Gegant; amb la Mostra de Balls de Gegants i Passejada de Nans i Gegants

La Cavalcada de la Mercè

Dins les Festes de la Mercè també organitzem actes puntuals de commemoració de fets excepcionals; com l’estrena de la Gegantona Crespinella amb la Gaudifesta l’any 2002, l’estrena dels nous vestits dels gegants de la Ciutat l’any 1999, la commemoració del centenari del Concurs de Gegants, Nans i Monstres Típics l’any 2002, la Cercavila dels gegants d’Ath (Bèlgica) l’any 2005, la Trobada de Gegants Jaume I en motiu dels 800 anys de la seva mort l’any 2008, l’Homenatge a Joan Amades l’any 2009, la Cercavila de l’Any Geganter el 2010,… i altres actes com l’exposició Gegants del Món o 1902: Temps de Gegants o les diferents xerrades al voltant del món dels gegants.

La presència dels gegants dins les festes de Santa Eulàlia correspon a la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella, però des de ja fa anys la Coordinadora de Geganters de Barcelona col·labora fent-se càrrec de tres dels actes més multitudinaris:

  • La Mostra de Gegantons
  • La Trobada de Gegantons i Bestiari Infantil i la Ballada de Gegantons de Catalunya.

Però existeixen altres activitats puntuals que també cal destacar com la participació dels Gegants a la inauguració dels Jocs Paralímpics Barcelona’92, a la Cercavila Tradicional del Fòrum de les Cultures de Barcelona 2004 o les activitats de difusió i divulgació del món dels gegants entre els més joves, com l’edició per a les escoles de la Ciutat de Barcelona del pòster doble sobre els gegants que vam realitzar l’any 2003 o l’exposició “Com és un gegant?”.

  • L’any 2005 celebrem 20 anys (o 22) amb la Volta dels Gegants de la Ciutat, on els Gegants de la Ciutat van fer la volta a Barcelona, passant per gairebé tots els districtes i barris i participant de les seves festes.
  • Durant l’any 2006 vam presentar els nous vestits dels Gegants de la Ciutat, dissenyats per nosaltres mateixos, i vam editar el CD de Música: “Ara Ballen els gegants. Músiques dels gegants de Barcelona”.
  • L’any 2008 varem renovar el nostre logotip i la imatge corporativa, redissenyant-la però conservant-ne l’essència; els peus d’un parell de geganters, mentre ballen.
  • L’any 2010 vam celebrar el nostre vint-i-cinquè aniversari amb un seguit d’actes per la Mercè, d’entre els quals en destaca la X Mostra de gegants de Barcelona, amb la presència per primer cop de quasi tots els gegants barcelonins, molts dels quals feia anys que no sortien.

Pla d’igualtat – Protocol contra les violències sexuals

Recentment hem iniciat la creació d’una comissió de gènere, com d’altres colles i entitats tenen. Mentre no tinguem un pla propi, ens acollim al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci de la Generalitat de Catalunya.