ELEMENT FESTIU TRADICIONAL

Un gegant és un element festiu tradicional i popular de grans proporcions que sol representar una persona, que està pensat per a participar en celebracions i festes ciutadanes, que és aguantat per una estructura interna i que és portat per una o vàries persones, que du un vestit adient per al personatge que representa i que balla al ritme d’una música.

Aquesta podria ésser una bona definició dels elements més alts de les nostres festes més arrelades i de caire més tradicional.

Al dibuix de l’esquerra hi veiem com és un gegant amb les robes aixecades. Hi veiem el geganter que s’aguanta sobre els coixins de les espatlles i del cap i manté l’equilibri amb les mans, en posicions diferents per controlar millor l’estabilitat de la figura.

Avui dia, qualsevol entitat té els seus propis gegants, des de les associacions veïnals o els ajuntaments, fins a les escoles, esplais, parròquies o fins i tot persones a títol particular o botigues.

Tot i que un gegant actualment pot pesar de 30 a 50 Kg (fins fa vint anys els gegants no baixaven dels 70-80 Kg), no suposa cap problema haver d’aixecar aquests pesos per al geganter, ja que no cal ser forçut, tan sols aguantar bé l’equilibri i tenir ganes de passar-s’ho bé i alegrar la festa als demés.

Els geganters s’agrupen en colles geganteres, entitats que solen tenir de 20 a 40 membres i que tenen un cap de colla, persona encarregada de tirar endavant l’associació. Les colles geganteres s’agrupen en Coordinadores i Agrupacions territorials, un bon exemple de les quals en són la pròpia Coordinadora de Geganters de Barcelona o l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (a àmbit català).

Dins d’una colla gegantera hi ha moltes persones que tenen funcions ben diferents, totes elles complementàries i imprescindibles, no només es tracta de carregar gegants, sinó que hi ha un fort component social dins de l’entitat; des dels membres que s’ocupen d’organitzar les trobades i diades geganteres, fins als propis portadors, passant pels nens (que porten els capgrossos o els gegantons), els pares que porten als seus fills a la colla, les persones que fan de suport i vigilen que tot rutlli i solucionen qualsevol imprevist, els reporters gràfics de la colla que sempre van amb la càmera o aquells que porten l’aigua per refrescar els geganters.

Cada colla gegantera té un uniforme propi, fins i tot n’hi ha que tenen un segon uniforme de gala, per a les diades especials. L’uniforme sol estar format per la camisa o samarreta (que sovint porta l’escut de l’entitat al pit) i uns pantalons identificadors de la colla, el mocador de la colla, un parell d’espardenyes o unes sabates esportives poc cridaneres i la tradicional faixa, que ajuda a protegir l’esquena i els ronyons davant del pes que han de suportar.

Els geganters carregadors solen fer relleus o canvis cada una o dues cançons que toquen els grallers o músics. Aquests també són una feina indispensable dins de qualsevol colla gegantera. De músics que acompanyin els gegants n’hi ha de tota mena; des dels grallers, els més estesos, fins al tradicional flabiolaire, sense oblidar els tres quartans, els ministrils, les bandes,…

A banda, els gegants també necessiten qui els crei. Actualment a Catalunya hi ha una dotzena d’artesans que es dediquen a l’elaboració de gegants i altres elements festius. Un gegant pot estar fet de tot tipus de materials; guix, ceràmica, escaiola, fusta, roba, paper o cartró, però sens dubte els materials més emprats són el cartró pedra (de més pes però major qualitat) i la fibra de vidre, que pesa menys però dona menor vida al gegant.

El gegant normalment es divideix en parts; el cap, el cos, els braços, les mans, el cavallet, la roba i els complements. Això està ideat així per a que puguin ser fàcilment desmuntables i el seu transport sigui senzill i no ocasioni danys a la figura.

De gegants n’hi ha de varis tipus; en primer lloc, els podem classificar segons el que representen (reis, nobles, pagesos, personatges coneguts, fantàstics, nens que van a l’escola,…), en segon lloc, per la seva mida (gegants els més grans i gegantons els més petits, i gegantets són aquells encara menors) i per la seva estructura (de cavallet, de motxilla o de pal).