FESTES DE SANTA EULÀLIA

Des de l’any 2004 que la Coordinadora de Geganters de Barcelona participa activament en l’organització de les Festes de Santa Eulàlia, la Festa Major d’hivern de la ciutat.

Els seus protagonistes indiscutibles en són els nens, recordant la història de Santa Eulàlia, la santa barcelonina que lluità defensant la seva ideologia.

Els actes que organitza la Coordinadora de Geganters de Barcelona són:

  • Mostra de gegantons i bestiari infantil i d’escola
  • Trobada de gegantons i bestiari infantil i d’escola
  • Ballada de gegantons

Que esdevenen tres dels actes que més afluència de públic barceloní i forani apleguen, havent esdevingut ja, en el seu curt temps de vida, actes consolidats i sense els quals no s’entendria la festa.

MOSTRA DE GEGANTONS INFANTILS I D’ESCOLA

Des de l’any 2005, i seguint amb el camí marcat l’any anterior amb la primera trobada de gegantons en el marc de les Festes de Santa Eulàlia, s’organitza la Mostra de gegantons al Pati Manning.

La Mostra també és una manera d’obrir el Pati Manning, que per la Mercè omplen els gegants barcelonins, a qualsevol gegantó; particular, d’escola, de barri o de les moltes colles que any rere any hi participen. Tot i així, sempre hi són presents la majoria de gegantons de barri barcelonins.

Per altra banda, davant el gran nombre de sol·licituds de colles forànies que ens arriben, tenen prioritat les escoles barcelonines, per potenciar el món geganter a l’escola, i que així els nens puguin observar, com fan per la Mercè amb els gegants del seu barri, els seus gegantons propis, que s’han construit ells mateixos al centre i que els acompanyen en l’etapa educativa.

Dates: La Mostra se sol muntar el dissabte anterior al cap de setmana que té lloc el gruix de les Festes de Santa Eulàlia, pels volts del 12 de febrer, diada de la Santa. Per tant, el primer cap de setmana de febrer, els gegantons ja es fan seu el Pati Manning, i així durant una setmana sencera, fins el dissabte següent pel matí, quan tots sortiran a fer-se seus els carrers del centre de la ciutat. De totes maneres, també hi ha escoles que no poden treure al carrer els gegants i prefereixen tan sols tenir-los exposats, per tal que tots els seus alumnes en gaudeixin.

En el marc de la Mostra, en alguna ocasió s’han muntat exposicions paral·leles, com la que es va fer l’any 2005: “Com es fa un gegant?” que mostrava el procés de construcció de gegants i altres elements festius.

TROBADA DE GEGANTONS I BESTIARI INFANTIL I D’ESCOLA

La Trobada de gegantons infantils i d´escola de Catalunya neix l´any 2004 amb la desfilada dels gegantons de les colles membres de la Coordinadora, però a partir d´aquí s´obre a les escoles de la ciutat que tinguin cuques, gegantons i entremesos festius. Llavors experimenta un gran “boom”.

Són més de cent les figures que any rere any hi participen, exclusivament d´escoles, esplais o particulars barcelonins, a més de gegantons i bèsties convidats expressament.

En alguna edició s´ha comptat amb la col·laboració de l´Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, qui hi ha aportat nombroses bèsties infantils.

La festa s´inicia pels volts de les nou del matí del dissabte de Festes. Durant una setmana moltes de les figures han estat exposades al Pati Manning de la Casa de Caritat. Totes surten del Pati per apropar-se a la plaça dels Àngels, esplai prou ampli on sol tenir lloc la plantada de gegantons i l´esmorzar dels nens i nenes de les colles. Més tard, i presidida per la Crespinella i la gegantona Laia, s´inicia la cercavila pels carrers del centre de la ciutat, com ara la Rambla, la plaça de Sant Jaume o el carrer Ferran. La festa finalitza a un espai ampli i cèntric de la ciutat amb el ball conjunt de tots els participants.

És habitual que els gegants de la Ciutat presideixin la plaça de Sant Jaume, recordant que són patrimoni de tots els nens barcelonins.

Fins a data d´avui, han participat a la Mostra de gegantons, a la cercavila de gegantons o a ambdues:

  • BARCELONA: a banda de les colles de gegants sòcies de la Coordinadora; la petita Àliga barcelonina, els cavallets cotoners infantils de l´Esbart Català de Dansaires, l´Estarrufadet del Poblenou, la Dragona Trini de Nou Barris, el Drac infantil d´Horta-El Carmel, els gegantons de les famílies Gutiérrez Molina, Gras, Campos Gárate, Alonso Crozet, Rocamora, Celorio, Mosquera Barbarà, del Call Jueu i del Putxet.
    I les cuques, dracs, gegantons o capgrossos de les escoles i centres educatius; Antaviana, Antoni Brusi, Arc Iris, Artur Martorell, Ausiàs March, Baldiri Reixach, Baloo, Barkeno, Bressol Gràcia, Can Fabra, Casp-Sagrat Cor de Jesús, Cervantes, Coves d´en Cimany, Decroly, Dolors Monserdà Santapau, Elisenda de Montcada, ETP Clot, Eulàlia Bota, Farigola del Clot, Ferran Sunyer, Heura, Horitzó, Ignasi Iglésias, Immaculada Vedruna, IPSE, Itaca, La Llacuna del Poblenou, Lys, La Maquinista, Mare de Déu de la Mercè, Mare de Déu de la Soletat, Mare Nostrum, Marillac, Mestre Enric Gibert i Camins, Mestre Morera, Miralletes, Montseny Poblenou, Nostra Senyora de Montserrat, La Palmera, Els Pins, Prosperitat, Ramon Llull, Reina Elisenda, Reina Violant, Rius i Taulet, El Roure, SAFA Sant Andreu, Sagrada Família Gràcia, Sagrera, La Salle d´Horta, Sant Felip Neri, Sant Joan Bosco, Sant Josep Oriol, Sant Medir, Sant Rafael, Taber, Turó del Cargol, Turó Blau, Virolai.
  • Comarques de Barcelona: escola Jungfrau (Badalona), escola Ventós Mir (Badalona), Badalona Bèsties de Foc, Ramat d´ovelles de Canovelles, gegantons de Cerdanyola del Vallès, colla gegantera “La Xerinola” (Cervelló), gegantons d´Esplugues de Llobregat, colla gegantera de La Garriga, colla dels Blaus (Granollers), gegantons del Drac d´Or (L´Hospitalet de Ll.), colla gegantera de Bellvitge (L´Hospitalet de Ll.), Colla Gegantera de La Llacuna, gegantons de Matadepera, escola Joan Torredemer (Matadepera), Girafa de l´Escorxador (Mataró), Godrac de Mataró, Colla gegantera Xamarca de Mataró, escola Angeleta Ferrer (Mataró), escola Maristes Valldemia (Mataró), escola Pia Santa Anna de Mataró, escola Sol-Ixent (Mataró), gegantons de Manlleu, Colla gegantera de Molins de Rei, gegantó de l´Eloi Fusté (Molins de Rei), gegantó d´en Sergi Domingo (Molins de Rei), Infercel de Montornès del Vallès, gegantons de la Llar d´infants Primavera (Montornès del Vallès), capgrossos d´El Prat de Llobregat, escola Mare de Déu del Carme (El Prat de Ll.), gegant de la família Rodon (Premià de Dalt), gegantons de Ripollet, gegantons de Rubí, escola Teresa Altet (Rubí), gegantons de Cabrianes (Sallent), gegantó de Santa Perpètua de Mogoda, gegantona de Sant Boi de Llobregat, gegantona de Sant Climent de Llobregat, gegantons de Sant Cugat del Vallès, de l´Albert Civis (Sant Cugat del Vallès), escola Miquel Martí i Pol (Sant Feliu de Llobregat), gegantons de Sant Fruitós de Bages, gegantons de la Vall (Sitges), colla gegantera Moros.com (Sitges), família Miñana (Sitges), colla gegantera de Vallgorguina, diables de Viladecans, el drac infantil de Vilanova i la Geltrú, els gegantons de Vilassar de Dalt i la colla gegantera de Vilassar de Mar.
  • Comarques de Girona: gegants d´en Miquel Corney de Figueres, gegantona de Lloret de Mar i geganta de Palau de Santa Eulàlia.
  • Comarques de Lleida: geganta d´en Jordi Arnau Espuga (Les Borges Blanques), gegantons del Tros de Solsona i de l´escola Àngel Guimerà (Tàrrega).
  • Comarques de Tarragona: gegantons de Creixell, Colla gegantera Baix Marquès (Falset), colla gegantera de l´Hospitalet de l´Infant, Drac petit i Aligot de Montblanc, colla gegantera “Terra Nostra” (Poboleda), gegantó de l´Arnau Valdepeñas (Reus), gegantons del Passeig de les Palmeres (Tarragona), gegants de l´escola Sant Domènec de Guzman – Les Dominiques de Tarragona i Colla gegantera “La Pessigolla” de Valls.

BALLADA DE GEGANTONS I ALTRES ELEMENTS FESTIUS INFANTILS

Vist l´èxit de la Trobada de gegantons infantils i d´escola, i la diferència organitzativa quant a una cercavila habitual, la Coordinadora decideix excloure la participació dels seus socis a la festa, i crear un model festiu específic. L´any 2008 té lloc la primera Ballada de gegantons, on tan sols hi van participar els barcelonins.

La festa pretén promoure la realització de balls propis per als gegantons, que molts cops tenen un paper secundari front als gegants. Tanmateix, els protagonistes de l´acte tornen a ser els joves geganters que, per un dia, es fan seus els carrers més cèntrics de la ciutat. L´acte es celebra el dissabte de les Festes per la tarda, després que pel matí es faci la Trobada de gegantons infantils i d´escoles.

La festa és encapçalada per les gegantones Laia i Crespinella, protagonistes de la tarda.

És habitual que els gegants de la Ciutat siguin presents a la plaça de Sant Jaume, on es fa la Ballada. El seu paper és canviant i depèn de l’edició. Alguns anys han fet el seu ball junt amb els capgrossos Macers, han participat a la cercavila o simplement han fet acte de presència, deixant el paper protagonista als nens.

Des d´un any després de la creació de l´acte, els gegantons barcelonins són acompanyats per un seguit de gegantons convidats d´arreu del país, escollits minuciosament. Tots ells han de ser portats per nens, i són l´emblema de les festes populars i dels seguicis infantils de les seves ciutats. Es caracteritzen per tenir ball propi, per ser la rèplica a escala dels gegants “oficials” de la seva població o per ser mereixedors d´una especial atenció degut a la seva antiguitat o estima popular.

Des de l´any 2012 la Ballada s´obre a altres elements festius infantils, com bèsties, nans o balls populars, que, amb els mateixos criteris que els gegantons, enriqueixen l´acte i obren un ventall infinit de possibilitats.
Fins avui, han participat a la Ballada de gegantons i altres elements festius infantils:

  • Gegantones Laia i Crespinella, capgrossos Macers, gegants de la Ciutat i totes les colles sòcies de la Coordinadora de Geganters de Barcelona.
  • Gegantons de Badalona (El Barcelonès)
  • Gegantons de Cardedeu (El Vallès Oriental)
  • Gegantons de Cervera (La Segarra)
  • Gegantons del Baix Marquès de Falset (El Priorat)
  • Gegantons de la Paeria de Lleida (El Segrià)
  • Gegantons de Manlleu (L´Osona)
  • Nans centenaris de Manresa (El Bages)
  • Gegantons de Manresa (El Bages)
  • Gegants de l´Art Cristià d´Olot (La Garrotxa)
  • Gegantons d´Osona Gegantera (L´Osona)
  • Gegantons de La Ràpita (L´Alt Penedès)
  • Fadrins de Reus (El Baix Camp)
  • Gegants petits de Ripollet (El Vallès Occidental)
  • Vicentó de Sabadell (El Vallès Occidental)
  • Gegantons de Sant Feliu de Llobregat (El Baix Llobregat)
  • Gegantons “Al·legories del paisatge” del Terrazel de Sant Llorenç d´Hortons (L´Alt Penedès)
  • Gegantons del Poble Vell de Súria (El Bages)
  • Cucafereta de Tarragona (El Tarragonès)
  • Negritos petits de Tarragona (El Tarragonès)
  • Gegants dels Dolçainers de Tortosa (El Baix Ebre)
  • Drac petit, Ós petit i Mulasseta de Valls (L´Alt Camp)
  • Gegantons del carrer de la Riera de Vic (L´Osona)
  • Àliga petita de Vilafranca del Penedès (L´Alt Penedès)
  • Gegants dels petits de Vilafranca del Penedès (L´Alt Penedès)