ELS ANOMENATS CAPGROSSOS MACERS
Els primers capgrossos que oficialment representaven de la Ciutat els va fer Jordi Joan Guillén al 1982, encara que hi ha una dada incerta de capgrossos de la Ciutat a 1830.
En tot cas, els capgrossos de la Ciutat del 1982 representaven a una parella de burgesos i una d’obrers. Degut al seu pes, van tenir una vida efímera, i actualment romanen tancats en uns magatzems, conservats en bon estat.
Els actuals capgrossos de la ciutat, els anomenats Capgrossos Macers, daten del 1985, quan els geganters de Sant Josep de Calassanç els encarreguen a l’artista imatger Domènec Umbert i Vilasseró, l’única persona del món geganter que ha rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Al 1993, la Coordinadora de Geganters de Barcelona i la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de la Ciutat Vella, pacten amb els geganters de Sant Josep de Calassanç per tal que aquests capgrossos puguin acompanyar als gegants de la Ciutat de Barcelona en totes les seves sortides i solemnitats, formant part del Seguici Popular de Barcelona i adquirint el protocol que els hi pertoca.
Encetada aquesta nova feina que han fet des de llavors fins els nostres dies, es van restaurar els dos capgrossos, es varen fer unes maces de porrers municipals i van estrenar vestits més escaients.
Al 1996 van tornar a estrenar robes, aquestes molt més fidels a les dels antics Macers municipals. Al 1999, al Toc d’Inici, estrenen el seu ball “la Gavaldana”, amb música de Xavier Padrissa i coreografia de la colla de Sant Josep de Calassanç. L’any 2009 s’estrena una nova rèplica dels vestits dels capgrossos.
Els capgrossos Macers s’han convertit en un referent en la cultura popular de la ciutat, sempre a l’ombra dels gegants de la Ciutat. Característics són ja els seus moviments i l’alegria que transmeten, les seves salutacions a petits i grans i, sobretot, la seva característica salutació alegre i festiva, eix central del seu ball propi.
Actualment i mitjançant la signatura d’un conveni de cessió, resten sota la custòdia de la Coordinadora de Geganters de Barcelona, qui s’encarrega de la seva custòdia i manteniment.
Els Capgrossos Macers, s’han integrat completament a les festes de la ciutat, éssent uns elements més del Seguici Popular de Barcelona que, alhora, l’encapçalen, sempre al costat d’en Jaume I i la Violant.