Ja és aquí la Festa Major per excel·lència de la nostra ciutat, quan els gegants, nans, bèsties i entremesos festius històrics omplen el barri gòtic per celebrar la més antiga de les nostres festes, el Corpus.
Dijous 30 de maig, Diada de Corpus
Dijous de Corpus, com és tradicional, els elements del Seguici Popular de Barcelona seran exposats al Pati Gòtic del Palau de l’Ajuntament barceloní. La Casa Gran els acull en un dels moments més especials del calendari festiu de tot l’any. Exposats en un marc incomparable, i acompanyant-vos en un recorregut per l’edifici en la jornada de portes obertes, hi seran presents tots els elements del Seguici Popular a excepció dels capgrossos Macers de la Ciutat. Hi podreu veure l’Àliga i els gegants de la Ciutat, els Cavallets Cotoners, el Lleó de la Ciutat, la Mulassa de Barcelona, el Bou “en Bonifaci”, el Drac de la Ciutat Vella, la Víbria, la Tarasca de Barcelona, els gegants del Pi i els gegants de Santa Maria del Mar.
Els ciutadans els podran visitar dijous 30 de maig emmarcant-se aquesta visita en un recorregut per la Barcelona gòtica, per patis i esglésies del centre que exposaran l’”ou com balla” a les seves fonts, engalanades amb flors i cireres com mana la diada.
Horari: Dijous 30 de maig, de 10 a 20h. Diumenge 2 de juny, de 10 a 14h.
Diumenge 2 de juny, Diumenge de Corpus
La imatgeria festiva i els balls populars actuals neixen cap al segle XIV amb les primeres processons de Corpus. Al segle XIX els gegants i entremesos s’acabarien convertint en símbols ciutadans i es deslligarien de la religiositat, per bé que encara participaven al Corpus i molts depenien d’esglésies. A la dècada dels setanta del segle XX deixen de sortir per Corpus al deixar de ser festiu, i es perd la gran importància de la sortida dels gegants anunciant la celebració.
Però l’any olímpic neix de nou la Processó Festiva de Corpus, que precedeix la part religiosa i que, com tota festa, ha anat evolucionant fins arribar a la manera en què l’entenem avui. Per tal efemèride, el Seguici Popular de Barcelona es veu ampliat amb una gran quantitat d’elements, balls i figures que l’enriqueixen, escollides bé per ser tradicionals de la diada o per encaixar dins el conjunt (tot i ser de recent creació). Us deixem amb el programa de la Festivitat de Corpus Christi 2013:
A les 19h, Lluïment dels Falcons de Barcelona i Ball dels gegants de Corpus a la plaça de Sant Jaume, que anuncia la sortida del Seguici Popular.
Tot seguit, sortida del Seguici Popular de Barcelona ampliat per a l’ocasió amb altres entremesos festius de la ciutat. Ells són:
PROCESSÓ FESTIVA
Llancers i Banda de Música de la Secció Muntada a Cavall de la Guàrdia Urbana
Cavallets Cotoners de Barcelona
Tres Quartans dels Cotoners
Penó de Santa Eulàlia
Escorta d´honor a l´Àliga dels Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda
Àliga de la Ciutat
Ministrers de la Ciutat
Lleó de la Ciutat
Capgrossos Macers de la Ciutat
Jaume I i Violant, Gegants de la Ciutat
Cobla de Flabiolaires “Els Perdigots”
Ball de Cercolets de l’Esbart Català de Dansaires
Músics dels Cercolets
Mulassa de Barcelona
Ministrers de la Vila Nova
Bou de Barcelona
Penó del Patronat dels Gegants del Pi
Mustafà i Elisenda, Gegants del Pi
Grallers del Pi
Ball de Bastons de l’Esbart Català de Dansaires
Flabiolaire del Ball de Bastons
Drac de la Ciutat Vella
Ministrers “Els Espremulls”
Víbria de Barcelona
Nan Cu-cut de la Plaça Nova
Roc i Eulàlia, gegants vells de la Plaça Nova o de Sant Roc
Grallers “La Pessigolla”
Tarasca de Barcelona
Grallers “Els Quatre Vents”
Hereu i Borda, gegants del Corpus o nous de la Casa de Caritat
Dofí del Casc Antic
Grallers del Casc Antic
Rei Salomó i Reina de Saba, Gegants de Santa Maria del Mar
Falcons de Barcelona
Castellers de Barcelona
Trampes de la Ciutat
—————————-
PROCESSÓ RELIGIOSA
Guàrdia Urbana de gran gala a peu
Macer de la Catedral
Creu Processional de la Catedral
Gonfanons parroquials (Seu-Catedral, Santa Maria del Pi, Sant Jaume Apòstol, Sants Just i Pastor, Santa Maria del Mar i Mare de Déu de la Mercè)
Banda de Música de l´escola Pare Manyanet
Germandats i confraries de l´Arxidiòcesi de Barcelona
Cavallers de l´Ordre del Sant Sepulcre de Jerusalem
Cavallers de l´Ordre de la Creu de Malta
Cavallers de l´Ordre Constantiniana de Sant Jordi
Infants de la Primera Comunió
Seminaristes
Clergat
Custòdia amb el Santíssim Sagrament sobre el Tron del Rei Martí, sota tàlem
Autoritats civils i militars
Banda Municipal de Barcelona
Fidels
(acompanyats tots ells per grups adients de ministrers, bandes, flabiols, cobles, grallers o tres quartans, depenent dels protocols de cada figura). Totes les figures són degudament engalanades amb motius florals, com és tradicional i propi de la Diada de Corpus.
El Seguici farà el següent recorregut: plaça de Sant Jaume, carrer del Bisbe i plaça Nova. Un cop allà, i acabada la Missa de Corpus al pla de la Seu, s’afegirà al darrera la part religiosa i s’iniciarà la Processó de Corpus Christi per: avinguda de la Catedral, plaça Nova, carrer dels Arcs, Portal de l´Àngel, carrer Comtal, Via Laietana, carrer de Joaquim Pou i avinguda de la Catedral.
De nou a l’avinguda de la Catedral els gegants, bèsties i balls s’esperaran fins al pas de la Custòdia, quan faran el degut acatament.
En cas que no es fes la celebració religiosa per pluja o força major, els entremesos del Seguici Popular sortiran a fer una exhibició al pla de la Seu.