Un any més, la Laia torna a sortir al carrer per celebrar que és Festa Major! Ja coneixeu tots els actes tradicionals?

Del dissabte 2 al diumenge 17 de febrer

El Seguici Festiu de Reus,
Al Palau de la Virreina (La Rambla, 99)

Per tots els barcelonins és conegut que la nostra ciutat és rica en tradicions, moltes d´elles genuïnes i pròpies, i que han estat recuperades fa unes dècades. Potser el fet que plasma més visualment tot plegat és el Seguici Popular, format per les figures més tradicionals i antigues de la Ciutat. Però Barcelona no és l´única ciutat catalana que té Seguici. Des d´enguany, l´Ajuntament de Barcelona per mitjà del seu Institut de Cultura, té previst convidar cada any un dels molts Seguicis Festius i Populars que existeixen al país. La proposta s´emmarca en un projecte d´intercanvis culturals, fent que el Seguici Popular de Barcelona pugui viatjar a algunes de les festes més importants que es celebren a Catalunya.

Així, aquestes Festes de Santa Eulàlia, s´exposa al Palau de la Virreina el Seguici Festiu de Reus, que surt per les Festes de Sant Pere (al juny) i per les de la Mare de Déu de la Misericòrdia (al setembre), i és la primera vegada que es desplaça al complet fora de la capital del Baix Camp. Hi podeu veure exposats els entremesos de carcassa que conformen el Seguici: l´Àliga, el Lleó, el Bou, el Drac, la Víbria, el Basilisc, la Mulassa i els Gegants, el Carrasclet, els Nanos, el Ball de Cavallets i el Ball de Galeres. I els veureu al carrer el diumenge 17 pel matí (en cercavila) i per la tarda (en lluïment a la plaça de Sant Jaume, quan també es farà la tradicional Tronada de Sant Pere). En aquests dos actes, s´hi sumaran els balls populars: el Ball de Diables, de Pastorets, de Pere Joan Barceló, de Cercolets, de Prims, de Valencians, de Mossèn Joan de Vic, de Gitanes, de Bastons i els Castellers.
Organitza: Institut de Cultura de Barcelona

Del dissabte 9 al divendres 15 de febrer

Mostra de gegantons infantils i d´escola de Catalunya
Al Pati Manning de la Casa de Caritat (c/ Montalegre, 7)

Els gegantons de les escoles de la ciutat, acompanyats per convidats d´arreu de Catalunya, estaran exposats durant una setmana al Pati Manning, com a preludi del que serà la cercavila que duran a terme el dissabte 15 pel matí.

Participen (a la mostra o a la cercavila) les escoles barcelonines Àngels Garriga, Antaviana, Baldiri Reixac, Baloo, Cervantes, Costa i Llobera, Coves d´en Cimany, Decroly, Dolors Monserdà – Santapau, Eulàlia Bota, Ferran Sunyer, Bressol Gràcia, Heura, Ignasi Iglesias, IPSI, La Llacuna del Poblenou, Lys, La Maquinista, Mare Nostrum, Mestre Enric Gibert i Camins, Prosperitat, Reina Elisenda, Reina Violant, Bressol El Roure, El Sagrer, Sant Felip Neri, Sant Josep Oriol, Tàber, Turó Blau, Turó del Cargol i Virolai, a més del Míster Tubs i els gegantons del Raval7. De fora de la ciutat, gegantons d´Arenys de Munt, escola Ventós Mir de Badalona, gegantons de Creixell, gegantons de La Llacuna, d´Esparreguera, Salesians de Mataró, colla Xamarca de Mataró, el Godrac mataroní, gegantons de Molins de Rei, escola Mare de Déu del Carme del Prat de Llobregat, gegantons de la colla gegantera de Sant Cugat del Vallès, escola Miquel Martí i Pol de Sant Feliu de Llobregat, escola Salvador Espriu de Sant Feliu, gegantons del Tros de Solsona, de l´escola Sant Domènec de Guzman de Tarragona, de l´escola Sagrat Cor de Tarragona, de la Colla Gegantera La Pessigolla de Valls, gegantons del barri de Santa Anna de Vic i dels Amics dels gegants de Vila-seca, entre d´altres.

També hi seran presents els gegantons de les colles geganteres de la ciutat: en Perot lo Lladre, en Pippo i la Gal·la, en Quimet, el Pol, el Torradet i la Gresca, el Papitu Campanar, en Cisco i la Pineta, en Martí, el Lloro del 36, en Xavier el Bomber, en Tinet el graller, en Roger el Bomber, en Lau, el Medinet, l´Avi d´Orient i l´Àvia Orfila, en Galtetes, el Campisdrak, en Paco Candel, el Miquelet, el General Lagarto, el Blauet, la Isabel de Portugal, en Dàrsius i na Gebas, el Míliu, l´Àvia Martina i la Cristi.

Encapçalats tots ells per la Crespinella, la gegantona de la Coordinadora de Geganters de Barcelona i en Trenca i en Dís, els Nans de la Pedrera.
Organitza: Coordinadora de Geganters de Barcelona

Dimarts 12, Diada de Santa Eulàlia

Xocolatada popular i Passejada de les Laies

A les 18.30 h, a la plaça de Sant Josep Oriol. A les 19.30, Passejada de les Laies.
Les gegantes de Ciutat Vella surten a passejar per la Diada de la Santa, per celebrar que avui és festa gran. Avui totes es diran Laia i conjuntament seguiran a la gegantona Laia en aquest recorregut pel centre històric de la ciutat, que tindrà la seva culminació a la Baixada de Santa Eulàlia, on les gegantes centenària i nova de la Plaça Nova, faran el Ball de Santa Eulàlia, i es durà a terme una ofrena floral a la Patrona de Barcelona. A l´acabar, un cop a la Plaça de Sant Jaume, la Cobla Ciutat de Barcelona interpretarà novament el Ball de Santa Eulàlia, que serà ballada en el seu tram final per totes les presents.

Hi participen les gegantes de Ciutat Vella: la gegantona Laia de Barcelona, la Laieta (centenària) i l´Eulàlia (nova) de la Plaça Nova, l´Eulàlia i l´Elisenda del Pi, la Lola i la Quimeta Àngels del Raval, la Maria la Néta de la Barceloneta, la Katy i la Marieta de l´Ull Viu del Casc Antic, la Reina de Saba de Santa Maria del Mar, la Isabel i la Constança de Sicília de Sant Pere de les Puel·les, la Mercè de Sant Jaume Apòstol, la Maria Loreto del Carrer de la Princesa, la Borda de la Casa de Caritat i la Violant d´Hongria, de la Ciutat.
Recorregut: plaça de Sant Josep Oriol, carrers del Pi, de la Cucurulla, dels Boters, plaça Nova, carrer del Bisbe, de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrers dels Banys Nous, de Ferran i plaça de Sant Jaume.
Organitza: Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella

Dissabte 16

Trobada de gegantons i bestiari infantil i d´escola de Catalunya

A les 10 h, plantada a la plaça dels Àngels. A les 11.30 h, cercavila de gegantons.

Un dels actes més multitudinaris de les Festes. Tots els gegantons que han estat exposats durant una setmana al Pati Manning de la Casa de Caritat surten a passejar pel centre de la ciutat, on ballaran acompanyats pels centenars de nens i nenes que els segueixen i porten. Avui els geganters són ells, i els protagonistes també. Encapçalats tots per la Laia i la Crespinella, les escoles i colles de gegantons infantils ens presenten el bo i millor de la seva feina.

Recorregut: plaça dels Àngels, carrer dels Àngels, del Pintor Fortuny, La Rambla, carrer de Ferran i plaça de Sant Jaume.
A la plaça de Sant Jaume encapçalaran la festa, tot recordant que són patrimoni de tots els nens i nenes – tal i com proclamà fa més d´un segle el Consell de Cent a proposta de Joan Maragall -, en Jaume I i la Violant, els nostres estimats Gegants de la Ciutat.
Organitza: Coordinadora de Geganters de Barcelona

Ballada de gegantons i altres elements festius infantils

A les 15.30h, plantada a la plaça de Ramon Berenguer. A les 16.00 h, ballada a la plaça de Sant Jaume. A les 17.00 h, cercavila.
Com cada any, la Coordinadora de Geganters de Barcelona ha aconseguit portar a la nostra ciutat peces que tenen una vàlua històrica molt important, de reconeguda trajectòria al llarg dels anys i que són l´autèntic emblema dels seguicis infantils i festes petites de les seves poblacions de procedència. Alguns tenen una antigor més que centenària, d´altres representen personatges històrics i d´altres són una rèplica en petit dels gegants grossos de la seva població. Peces que no acostumen a sortir de la seva ciutat, i que avui ballaran a la plaça de Sant Jaume i dansaran en cercavila pel Barri Gòtic i la Ribera. Cada entremès executarà la seva dansa, sense oblidar-nos del Ball de la Laia, l´ànima de les Festes.

Encapçalaran la festa, tot recordant que són patrimoni de tots els nens i nenes – tal i com proclamà fa més d´un segle el Consell de Cent a proposta de Joan Maragall -, en Jaume I i la Violant, els nostres estimats gegants de la Ciutat.

Els convidats d´enguany són la Mulassa petita de Vilanova i la Geltrú, l´Àliga petita de Vilafranca del Penedès, els Bessons Tomeu i Pia d´Igualada, els Nanos centenaris de la Ciutat de Montblanc i els Gegants petits i el Mastegamosques de Calella. Els rebran els gegantons de les colles geganteres de la ciutat: els nans Trenca i Dís, en Perot lo Lladre, en Pippo i la Gal·la, en Quimet, el Pol, el Torradet i la Gresca, el Papitu Campanar, en Cisco i la Pineta, en Martí, el Lloro del 36, en Xavier el Bomber, en Tinet el graller, en Roger el Bomber, en Lau, el Medinet, l´Avi d´Orient i l´Àvia Orfila, en Galtetes, el Campisdrak, en Paco Candel, el Miquelet, el General Lagarto, el Blauet, la Isabel de Portugal, en Dàrsius i na Gebas, el Míliu, l´Àvia Martina i la Cristi.

Encapçalats tots ells per la Crespinella de la Coordinadora de Geganters de Barcelona i la gegantona Laia, protagonista de les Festes.
En acabar la Ballada a la plaça de Sant Jaume, cercavila pels carrers de Jaume I, Via Laietana, Argenteria, carrer de Santa Maria i Passeig del Born.
Organitza: Coordinadora de Geganters de Barcelona

Els protocols de l´Àliga

A les 18.30h, sortida de l´Àliga de Reus del Palau de la Virreina. A les 18.40h, sortida del Lleó de la Ciutat i els Gegants de Santa Maria del Mar de La Casa dels Entremesos. A les 19h, a la plaça de Sant Jaume sortida de l´Àliga des de l´interior de l´Ajuntament. A les 20.30h, Ball de l´Àliga a Santa Maria del Mar.

Com mana la tradició, l´Àliga de la Ciutat i el seu seguici (Lleó de Barcelona, Ministrils de la Ciutat i gegants de Santa Maria del Mar) surten enmig de la negra nit per trobar la Basílica de Santa Maria del Mar, on antigament estava enterrada Santa Eulàlia. Allà, el Lleó i els gegants dansaran a la plaça. Un cop hagin ballat, les figures s´endinsaran a la Basílica on, davant l´altar, l´Àliga de la Ciutat oferirà el seu ball solemne. Enguany es sumen al seguici la Coronel·la de Barcelona i els Trabucaires d´en Perot Rocaguinarda.
Com bé sabeu, Reus és la primera ciutat convidada a les Festes, en una nova proposta festiva d´intercanvi de seguicis. Enguany, i excepcionalment, es sumen a l´acte l´Àliga de Reus i la Cobla Reus Jove.
Hi prenen part el Penó de Santa Eulàlia, l´Àliga de la Ciutat, els Ministrils de la Ciutat, el Lleó de Barcelona, els gegants de Santa Maria del Mar.
Organitza: Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella

Seguici de Santa Eulàlia i XXIX Trobada de Gegants a Ciutat Vella

A les 10 h, plantada a la plaça Reial. 11 h, Seguici de Santa Eulàlia. 12.30 h, balls a la plaça de Sant Jaume.
La gran mostra d´imatgeria festiva de la Festa Major d´hivern de la ciutat és un dels actes més rellevants del calendari festiu barceloní. De bon matí, i després de les Matinades de Grallers, els gegants, nans, gegantons i bèsties de Ciutat Vella ja s´esperaran a la Plaça Reial, on rebran a una munió de convidats vinguts d´arreu de la ciutat i de més enllà.

A les onze, un tro donarà el tret de sortida al Seguici de Santa Eulàlia que, encapçalat per la gegantona Laia i el Bestiari Històric de Barcelona, seguit dels Gegants de la Ciutat, els gegants de Ciutat Vella i els convidats, recorrerà el cor de Barcelona passant ineludiblement per la Baixada de Santa Eulàlia. Allà, totes les figures faran una reverència a Santa Eulàlia, i com mana la tradició, en Roc i l´Eulàlia (Gegants de la Plaça Nova) executaran el Ball de Santa Eulàlia. Tot un mèrit ja que el carreró no fa més de tres metres d´ample.

Per acabar, a la plaça de Sant Jaume hi haurà els balls protocol·laris. El Ball de la Gegantona Laia, la Dansa de l´Àliga, el Ball dels Gegants de la Ciutat i altra vegada el Ball de Santa Eulàlia, amb els Gegants de la Plaça Nova i la resta de gegants de Ciutat Vella. Per acabar, un ball final de tots els presents posarà punt i final a l´acte, que donarà pas a la Diada Castellera.
Recorregut: Plaça Reial, La Rambla, carrers de la Portaferrissa, dels Boters, Plaça Nova, carrers del Bisbe, de Sant Sever, baixada de Santa Eulàlia, carrers dels Banys Nous, de Ferran i plaça de Sant Jaume.

Hi participen: Penó de Santa Eulàlia, gegantona Laia, Bestiari Històric (els Cavallets Cotoners, l´Àliga de la Ciutat, el Lleó de la Ciutat, la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac de la Ciutat Vella i la Tarasca), Dofí del Casc Antic, Bouets i Vaqueta del Raval, Falcons de Barcelona, ball de bastons de l´Esbart Català de Dansaires, Capgrossos Macers i Gegants de la Ciutat, Família de Gegants del Pi, Perot lo Lladre, Gegants nous de la Casa de Caritat, del Districte de Ciutat Vella o del Corpus, Gegants nous de la Plaça Nova, nan Cu-cut, Gegants del Raval, Gegants de la Barceloneta, Gegants del Casc Antic, Gegants de Santa Maria del Mar, de Sant Pere de les Puel·les, de Sant Jaume Apòstol, Gegantons del Carrer Princesa, del Poblenou, de la Marina, del Poble-sec, de Sant Antoni, de les Colònies Jordi Turull, de la Sagrada Família, de la Vila de Gràcia, de Sarrià-Sant Gervasi, de Sants, del Clot, de Sant Andreu de Palomar, de la Sagrera, de Montbau, de Trinitat Vella, del Guinardó, del Xerrac i de Begues, entre d´altres.

Organitza: Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web fa servir cookies per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, cliqueu l'enllaç per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies